Μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελληνική ομάδα – Συνέντευξη του Δρ Α. Μιχαηλάκη στο Agence France-Presse (AFP)»
Το είδος Aedes albopictus (κν Ασιατικό κουνούπι τίγρης) έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, με την περιοχή της Μεσογείου να έχει πληγεί περισσότερο. Η παρουσία του ασιατικού κουνουπιού τίγρης στην Κροατία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2004.
Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται σ’ όλο τον κόσμο, το Ασιατικό κουνούπι τίγρης κινείται βορειότερα, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που θεωρούνταν πολύ κρύες για να εγκατασταθεί και να εξαπλωθεί περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και της Γερμανίας.
O Έλληνας ερευνητής από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Δρ. Αντώνιος Μιχαηλάκης, προειδοποίησε πως «Φοβόμαστε ότι μαζί με το είδος, και οι ιοί που δυνητικά μπορεί να μεταφέρει το συγκεκριμένο είδος θα μπορούσαν επίσης εύκολα να προσαρμοστούν στο μέλλον και σε νέα περιβάλλοντα». Ο Δρ. Μιχαηλάκης, έχει συμβάλει καθοριστικά στο να μεταφέρει τεχνογνωσία στους Κροάτες ομολόγους του μέσα από το ελληνικό πρόγραμμα εξαπόλυσης στείρων κουνουπιών που εφαρμόζεται από το 2018.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα το 2019 το εφαρμοσμένο πρόγραμμα εξαπόλυσης στείρων κουνουπιών κατάφερε να μειώσει τον πληθυσμό του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης κατά 90%.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εξαπόλυσης των κουνουπιών, μπορείτε να ακολουθήσετε τα κάτωθι link :
https://www.youtube.com/watch?v=2aZ4a7tDLtE
https://www.la-croix.com/Croatie-face-proliferation-moustiques-tigres-2023-07-19-1301276008
https://www.trtafrika.com/world/sterilised-male-mosquitoes-to-combat-diseases-14118961